英语阅读理解题目占有很大的分数比例,想要做好英语阅读理解试题,还需要掌握一定的英语阅读理解答题技巧。先通读,后细读,然后在从题目入手带着问题去通读文章,最终找到正确的英语答案。今天小牛英语带来一篇阅读理解,供大家参考。



  eading:
  3D食物打印机的操作和普通打印机很像,只是后者用墨水,前者用的原料是液化食物。把液化的原材料放进容器,再设定食谱,剩下的事情就可以交给3D食物打印机来完成了。

  3-D printers are very hot today. They are being put to all kinds of uses,ranging from creating car models for movies to architectural① models. However,none of these ideas are as shocking as the one suggested by Anjan Contractor,who believes that they will be the key to ending world hunger.
  According to some experts,world population will increase to 10 ~12 billion by the end of this century. This means that food will become very expensive and possibly,even out of reach,for billions of people.
  This is where 3-D printing may save the day. Anjan thinks that the only way to solve the problem will be to equip every kitchen with a 3-D printer and print out meals from tubes of powder and oil. He believes that these meals with a shelf life of over 30 years would result in less food wastage.
  Most important of all,it would be easier to make food from things that we now do not consider edible②. A great example of that is the protein from meat. Most experts believe that as the population grows,the supply is not going to be enough to feed everyone. Anjan believes that we could easily get the same protein from insects. Though all this futuristic food may sound unappealing,the scientists believe that when faced with a terrible food crisis,it will be very welcomed.
  While this may sound a little difficult to believe,Anjan seems to have convinced the scientists at NASA,who are looking for a solution to feeding astronauts when they go on really long missions,like the one being planned to Mars. They gave Anjan $ 125,000 to start building the first real 3-D printer that creates the food.
  Anjan is not the only one with this idea. A group led by Professor Hod Lipson has been experimenting with this idea since 2011 and has even succeeded in printing out cube-shaped creations from powdered milk and cookies with limited sugar!
  More information click

  Notes:
  ①architectural adj. 建筑学的
  ②edible adj. 可食用的

  1. The passage mainly talks about ______.
  A. whether 3-D printers will be a bright future
  B. 3-D printers will be used in every field in future
  C. 3-D printers will solve the problem of increasing population
  D. whether 3-D printers will be the key to ending world hunger

  2. Which idea is most shocking about 3-D printer?
  A. Making food.
  B. Making car models. 
  C. Printing rare materials.
  D. Making architectural models.

  3. It can be inferred that ______.
  A. people get unappealing futuristic cube-shaped creations
  B. 3-D printer can only create powdered milk and cookies
  C. futuristic food that contains protein can be made by 3-D printer from insects
  D. insects will be the most popular food in the future,though unappealing now

  4. Which group of people are mostly in need of 3-D printer?
  A. The scientists and researchers.
  B. The people in Africa.
  C. The astronauts working in space.
  D. The farmers and off-land workers.

  5. Where would you be most likely to find the text?
  A. On a notice board.
  B. In an institution brochure.
  C. In a college newspaper.
  D. On a high technology website.

  答案与解析
  1.答案为D。主旨大意题。本文主要介绍3D食物打印机将来很可能解决世界粮食短缺问题。
  2.答案为A。细节理解题。根据第一段的最后一句可知答案。
  3.答案为C。推理判断题。根据第四段可知,未来人们所摄取的蛋白质可以由3D打印机从昆虫那里获取。
  4.答案为C。细节理解题。根据第五段的陈述可知,目前宇航员急需这种高科技来解决在太空长时间工作的吃饭问题。
  5.答案为D。文章出处题。根据最后一段可知答案。

  【长难句分析】
  1.However,none of these ideas are as shocking as the one suggested by Anjan Contractor,who believes that they will be the key to ending world hunger.
  分析:who引导定语从句,前面部分为主句,在主句里含有as ... as的比较结构。在定语从句中又含有一个that引导的宾语从句。
  句意:然而,所有这些想法都没有Anjan Contractor提出的建议那样令人吃惊,他认为3D打印机是结束世界饥饿问题的关键。

  2. Though all this futuristic food may sound unappealing,the scientists believe that when faced with a terrible food crisis,it will be very welcomed.
  分析:though引导让步状语从句,主句为the scientists believe that ... be very welcomed。在主句中含有that引导的宾语从句,在宾语从句中又含有“when+过去分词”引导的省略型状语。
  句意:虽然这种未来食物听起来可能不太吸引人,但是科学家们认为当面临严重的食物危机时,这种食物将会受到欢迎。

  3. While this may sound a little difficult to believe,Anjan seems to have convinced the scientists at NASA,who are looking for a solution to feeding astronauts when they go on really long missions,like the one being planned to Mars.
  分析:这是一个复合句。while引导让步状语从句,主句含有who引导的定语从句,在定语从句中又有when引导的时间状语从句。
  句意:尽管这听起来有点难以相信,但是Anjan似乎已经说服了美国航空航天局的科学家,他们正在寻找一种解决宇航员在进行长时间的研究任务,比如在火星上吃饭问题的方案。

  【语法点拨】
  1. ... when faced with a terrible food crisis,it will be very welcomed.
  分析:分词在作时间状语、条件状语、让步状语、方式状语及比较状语时,往往可以带上这些连词,构成“连词+doing / done”形式。

  2. ...,who are looking for a solution to feeding astronauts when they go on really long missions ...
  分析:英语词汇中有很多名词、动词(短语)及个别句式中含有to,这个to是介词,而不是不定式符号。很多同学把它作为不定式符号,误写成to do,其正确形式为to doing,即动名词作to的宾语。

  (1)常见的“n. +介词to”:key to,solution to,entrance to, approach to,access to,reply to等。
  (2)常见的“动词(短语)+介词to”:pay attention to,get down to,devote to,look forward to,object to等。
  (3)句式中的介词to:when it comes to ...(当提及到……); prefer ... to(宁愿做……而不愿做)等。